Zo stel ik me soms voor: “Ik ben Pieter van den Berg, predikant in Staphorst”. Dan zie je mensen denken: ‘uit Staphorst – is dat niet zwaar? Laat staan – predikant in Staphorst?!’ Het tovert een milde glimlach op mijn gezicht.

Wij leggen elkaar zomaar langs de meetlat van ‘licht of zwaar’. Maar voor de heilige God wordt ieder mens te licht bevonden – alleen zijn Zoon Jezus Christus was zwaar, gewichtig genoeg. En daarom ook voor mij de enige weg naar Vaders vriendelijk gezicht.

Sinds januari 2008 mag ik predikant zijn van de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Staphorst. Het is een last die licht valt en die ik met vreugde draag. We heetten wel Cockseanen, artikeltjes of grefo’s – het mag allemaal, als we maar samen kunnen zeggen ‘uit genade een kind van God’.

Katholiek-gereformeerd wil ik zijn. Graag trek ik kerkelijk op met wie zich maar wil laten verzamelen rond de gereformeerde belijdenissen: de Nederlandse Geloofsbelijdenis, de Heidelberse Catechismus en de Dordtse Leerregels. En dan vallen er in Staphorst en Nederland nog bruggen genoeg te bouwen. Al mis ik hier ter plaatse de Rooms-katholieke kerk…

Bruggen bouwen… ik heb overwogen om weg- en waterbouw te studeren aan de Technische Universiteit, want wat geven wis-, natuur- en scheikunde een inzicht in Gods prachtige schepping. Toch leidde God mijn leven naar de Theologische Universiteit in Kampen. En mag ik als dienaar van Gods Woord (in alle zwakheid) bouwen aan bruggen tussen God en mensen.

Samen met Mineke, mijn vrouw, en onze vier kinderen, woon ik met genoegen in Staphorst. Het dorp waar een straat nog een gemeenschap kan zijn, waar zaken nog gedaan worden in vertrouwen, waar we samenleven met ‘echte Staphorsters’, import uit de rest van Nederland en met vluchtelingen van over de hele wereld.

pvdb

P. van den Berg, predikant in Staphorst
Verbi Divini minister, dienaar van Gods Woord.

Kapperserf 3
7951 JB Staphorst
0522-462673 (studeerkamer)
predikant@gkvstaphorst.nl